Elena Uusitalo
Elena Uusitalo
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot

Yksityistetty kuntouttava työtoiminta

7/1/2016

9 Comments

 
Picture
Kauppalehti kirjoitti orjatyövoimasta: "Kuntouttava työtoiminta ei saa nimittäin korvata palkkatyötä, eikä sitä saa hankkia yrityksiltä. Kunnat ovat ratkaisseet ongelman kierrättämällä työttömät yrityksiin erilaisten säätiöiden kautta."
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kuntouttavaa-orjatyotoimintaa/hu948Dkm?ref=ampparit:e0a9&ext=ampparit%3Fref%3Dfacebook:bc65

Satuin kysäisemään Pihlajalinnan edustajilta tästä asiasta, kun kunnassamme (Kihniö) järjestettiin kuntalaisille avoin tiedoitustilaisuus sosiaali-ja terveydenhuollon palveluista. Kysyin, miten Pihlajalinna pörssiyhtiönä kokee tällaisen toiminnan? Olin itsekin kuntouttavassa työtoiminnassa, jossa työpanos meni Pihlajalinnan hyväksi, vaikka tein hommia yhdistyksen kautta.
En saanut vastausta, sen sijaan sain kiertelyä, kaartelua, jopa kommentin, ettei tällainen tilaisuus ole paikka käsitellä henkilökohtaisuuksia.
Ilmeisesti pörssiyhtiön mielestä minua koskeva henkilökohtaisuus oli sekin, että minun jäädessäni pois työtoimintapaikastani kotipalvelun keittiöltä, sinne oli jo varattu toinen ihminen sijaani, niin ikään kuntouttavalla työtoiminnalla.
Kysyin myös, miksi Pihlajalinna ei palkkaa rahalla tätäkään täysin työkykyistä henkilöä? Onko tällainen pörssiyhtiön mielestä eettistä toimintaa? Eikö heiltä mene maine? Kun kehuvat kaikkialla "työllistävänsä ihmisiä"?

Siinä ne seisoivat rivissä, kaikki Pihlajalinnan edustajat, joita paikalle oli kutsuttu ja katselivat kunnassamme työskentelevää sosiaali-ihmistä, joka hoitaa näitä kuntouttavan asioita. Eipä tulut vastausta siltä suunnalta, eikä pidä tullakkaan, eihän meidän sossumme voi vastata kysymykseen, joka koskee Pihlajalinnan eettistä toimintaa työllisyysasioissa. 

Niin. Paikka, jossa kuntouttavaa työtoimintaa käytetään Pihlajalinnan eduksi sijaitsee rakennuksessa, joka on yhdistyksen. Ja yhdistys on julkinen. Joten yhdistyksen kautta kuntouttavaan työtoimintaan tällääminen on lain mukaista. Se työ, mitä kuntsari tekee, menee kuitenkin yksityisen yrityksen hyväksi. 
Kunttouttavan työtoiminnan edellyttämää aktivointisuunnitelmaakaan ei aina ehditä tehdä vaan kuntsari aloittaa palkkakorvaavan työnteon ilman lain edellyttämää aanelosta. "Työ- ja elinkeinotoimiston tulee ennen toimenpiteiden aloittamista varmistua, että henkilön kanssa on tehty julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 6 §:n mukainen työllistymissuunnitelma. Kunnan tulee ennen toimenpiteiden aloittamista varmistua, että työ- ja elinkeinotoimisto on tehnyt henkilön kanssa julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 6 §:n mukaisen työllistymissuunnitelman tai että työ- ja elinkeinotoimisto on varannut tämän lain 3 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetulle henkilölle tilaisuuden julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 4 §:ssä tarkoitettuun työnhakijan haastatteluun." (Laki kuntouttavasta työtoiminnasta, 2.luku, 5§)
Luulisi tuonkin kiinnostavan Pihlajalinnaa, mutta yrityksen edustajathan eivät tahdo keskustella kenenkään henkilökohtaisuuksista.

Puhuin edellä palkkakorvaavasta työstä . Työn kuva on muotoiltu minun suunnitelmaani avustavina töinä keittiöllä. 
Totuus on se, että kyseisestä keittiöstä kuntsari vastaa yksin. Hän hoitaa tiskin, siivouksen, yksikköön tulevan ruokatarvikelastin oikeappisen säilytyksen, lounaskattauksen alusta loppuun aina tiskiin ja salin siivoamiseen asti. Jos hän tekee yli neljää tuntia päivässä, hän hoitaa myös päiväkahvikattauksen. Lisäksi hän toimii kylmäkkönä, sillä hänen työnkuvaansa kuuluu päivällisellä jaettavien leipien teko ja mahdollisten kylmien lisukkeiden esillepano ja kattaus. Työ on siis täysin palkkakorvaavaa työtä, ei mitään avustavaa, työelämään harjoittelua, vaan ihan oikeata, raakaa työtä.

Kuntsari on usein keitiössä yksin. 
Tällaisina hetkinä voi sattua vaikkapa niin, että paikalle saapuu allekirjoitusta vaativa tavarakuljetus, joka on sitten allekirjoitettava (ellet ole valmis odotuttamaan kiireestä kiukkuista Kiitolinjaa, niin päätät olevasi nimenkirjoitusoikeudella varustettu kuntoutettava). 
Tässä kohden blogia harkitsin, kirjoitanko kaiken, mitä avustavissa keittiöhommissa "voi sattua". En kirjoita, sillä en todellakaan tahdo yhdenkään työkaverini päätä vadille. He tekevät hommia sata lasissa ja suurella sydämellä. Jos tästä blogista aiheutuu sanomista niin heillehän tästä jäkätetään, vaikka heillä ei ollut juurikaan käsitystä siitä, mitä kuntouttava työtoiminta on. 
Mistä taas pääsenkin tähän:
"Ennen kuin henkilö aloittaa aktivointisuunnitelman tai monialaisen työllistymissuunnitelman mukaisen kuntouttavan työtoiminnan, on kunnan ilmoitettava asiasta sille pääluottamusmiehelle, joka edustaa niitä työntekijöitä, jotka lähinnä työskentelevät kuntouttavassa työtoiminnassa olevan henkilön kanssa. Kunta saa salassapitosäännösten estämättä ilmoittaa toiminnan aloittavan henkilön nimen ja 9 §:n 1 momentin 1–3 kohdassa mainitut tiedot." (Laki kuntouttavasta työtoiminnasta 4.luku 16§)

Toisin sanoen niille, jotka lähinnä työskentelevät kuntsarin kanssa tulisi ilmoittaa etukäteen kuntsarin nimi ja 9§:n 1 momentin 1-3 kohdassa mainitut tiedot, jotka ovat:
 "1) kuntouttavan työtoiminnan kuvaus ja toiminnan järjestämispaikka;
2) kuntouttavan työtoiminnan päivittäinen ja viikoittainen kesto;
3) kuntouttavan työtoiminnan jakson alkamisajankohta ja pituus;"

Kun itse menin kutouttavaan, jengi työpaikalla ei tiennyt montako tuntia päivässä teen, monenako päivänä viikossa, kuinka pitkään olen kuntouttavassa ja mitä saan tehdä ja mitä en.  

Lopputulema on siis se, ettei kuntakaan juuri piittaa lain noudattamisesta. Aktivointisuunnitelman teosta on kerran jo kanneltu ja nootti saatu, silti leväperäinen touhu jatkuu niiden kohdalla, jotka eivät tiedä oikeuksistaan. Toisaalta kunta on hipihiljaa senkin vuoksi, että se ei tahdo maksella osuuksia työttömistään. Vielä kun asiaan lisätään Sotekonkelo Pihlajalinnan kanssa, joka ei ilmeisesti ollutkaan niin makiaa mannaa kuin annettiin ymmärtää, niin nyt on saatava edes kuntalaiset uskomaan hallusinaatioon nimeltään "hyvin toimiva yhteistyö". Ja pörssiyhtiöllehän tämä passaa, sillä jokaisen ilmaisen duunarin työpanos ilman yritykselle koituvia kuluja on säästöä sekin ja ilmeisesti oikein tervetullutta toimintaa.
Haluaisin huomauttaa, että vaikka laki mahdollistaa toiminnan yhdistysten tai säätiöiden kautta, toiminta voidaan silti kyseenalaistaa. Lain kuntouttavasta työtoiminnasta perimmäinen tarkoitus ei ole ollut se, että suuret yritykset, kuten Pihlajalinna, saavat käyttöönsä ilmaista työvoimaa. 



9 Comments
Matti Matkaaja
7/1/2016 08:23:29 pm

Mitä enemmän vastaavista nostetaan meteliä, sitä pikemmin tilanteeseen on edes mahdollista saada jotain muutosta. Mikäli kaikki vain tyytyvät tilanteeseen, ei varmastikaan mitään tapahdu. Kiitos kirjoituksestasi.

Reply
riitta virtanen
7/1/2016 08:47:14 pm

itseäni on myös kierrätetty kuntouttavassa vuosikausia. tein aivan samaa työtä kuin palkallisetkin. semmoinen tekee katkeraksi, sekö on kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus.?

Reply
Ari Vehkanen link
7/2/2016 06:45:39 am

Kiitos, siulla on tää kirjoitus hallussa ja kuka soittaa ;-)

Mie en osaa Elena kirjoittaa mutta osaan markkinoida ehkä näin netissä it-jätkänä ja nostan siut pian taivaisiin ..

Mutta kaikkea hyvää

Terv. Vehkis vaan

Reply
Juhani
7/3/2016 03:31:46 am

Kuntouttava työtoimintahan on hyväksi pitkäaikaistyöttömälle. Siinä saavat vähän rytmiä elämään ja päivässä enemmän rahaakin. Kehtaavat vielä valittaa.

Reply
SHU
7/4/2016 10:06:43 am

Jestas, Et kai Juhani ole tosissasi tuon älyttömän väitteesi kanssa?

Suostuisitko sinä tekemään työtäsi ilman palkkaa? Jos et, niin miksi vaadit sitä työttömiltä.

Työvoimapolitiikka on sairas. Tiedän tuon senkin vuoksi, että olen työskennellyt vuosia alalla ja toisen mokoman alaan liittyvissä tehtävissä.

Reply
Jorma
7/3/2016 12:26:59 pm

Päivässä enemmän rahaa jos pitää viedä lapset vielä hoitoon? Pahimmillaan voi olla että työkkäri korvaus menee lähes kokonaan hoitomaksuihin

Reply
Kunnan tehtävistä sairiksella
7/3/2016 02:11:38 pm

Kunnan tehtävistä sairiksella ollessa sain postia Kevalta:

"ammatillisena kuntoutuksena voimme tukea työkokeilua"
joko omassa työssä tai itse hankitussa työkokeilupaikassa.


Onko tämä luettava niin, että saisin 9 euroa päivässä tekemällä samaa työtä joka sairastutti?

Olosuhteet eivät ole muuttuneet, paitsi että palkkaa ei maksettaisi? Käsitinkö väärin? Samaan aikaan samaan duuniin haetaan ihmisiä ihan palkallisiinkin töihin.

Entä miten tuo toiselle työnantajalle ilmaiseksi työskentely edistää uuden palkkatyön saantia? Saako siten palkkatyön, kun tekee ensin ilmaiseksi? Kovin on vaikea uskoa.

Reply
Marita
7/4/2016 03:51:36 am

Jos Keva päättää myöntää sairaslomalaiselle/kuntoutustukilaiselle/eläkeläiselle työkokeilun, se maksaa kokeilun ajalta samantasoista kunt. rahaa kuin ennenkin. Tämä on työsuhteessa olevan henkilön sairastamiseen ja työkyvyn alentumiseen liittyvä käytäntö.

Reply
kiitos
8/1/2016 09:12:21 am

Jakoon menee!

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    Elena Uusitalo

    " Emmä riitaa rakenna, mutta en rauhaakaa rukoole"

    Archives

    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.