Alkava vuosi tuo tullessaan itkua ja hammasten kiristystä monelle tukien varassa elävälle. Kela tiedottaa sivuillaan, mitä kaikkea tiukennetaan ja vähennetään:
http://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/muutoksia-kelan-etuuksiin-vuonna-2017?_101_INSTANCE_kg5xtoqDw6Wf_redirect=%2Fajankohtaista-henkiloasiakkaat Kiinnitin huomiota sivulauseeseen, joka tulee olemaan monelle työttömälle yllätys, nimittäin 90 päivän kaenssi ei mistään syystä. "Korvaukseton määräaika eli niin sanottu karenssi voi seurata myös sellaisen palvelun laiminlyönnistä, josta ei ole sovittu TE-toimiston kanssa tehtävässä työllistymissuunnitelmassa". "...ei ole sovittu..." Kolme olennaista sanaa. Toisin sanoen työtön ei edes itse tule tietämään, mihin hänen olisi pitänyt ryhtyä välttäkseen karenssin. Palveluita on ties mitä, suurin osa niistä yhtä tyhjän kanssa. Mutta näihin palveuihin on siis syytä osallistua ihan joka vitun ikiseen, jos haluaa nostaa leikatun tukensa. Ohi suunnitelman voidaan velvoittaa työtön meedioimaan jokainen jännä palvelu, johon tulisi osallistua, mikäli yksittäinen virkailija aikaansa tappaakseen niin päättää. Ei työttömyys ole herkkua ollut tähänkään asti. Mielivaltaisesti ja vapaaehtoisella pakolla ihmisiä on syydetty palkattomiin töihin ja typerille käsipäivää-kursseille. Mutta tähän asti meitä on sentään edes pakotettu allekirjoittamaan suunitelma, jonka mukaan edetä. Toisin sanoen sopimus, johon osapuolet sitoutuvat ja jota tarpeen tullen päivitetään. Vuoden alusta lähtien julkinen valta lopettaa sopimusoikeudellisen periaatteen noudattamisen. Se lopettaa yhdessä tehtyyn suunnitelmaan (siis sopimukseen) sitoutumisen omalta osaltaan ja ryhtyy mielivaltaiseksi diktaattoriksi ihan avoimesti. Kannattaa siis pitää huolta nettiyhteyksistään. Vuoden alusta lähtien jokaisen työttömän aamu alkaa ei suinkaan kahvikupposella vaan pinkomalla tuhatta ja sataa nettiin. Omille sivuilleen. Tsekkaamaan, ettei sinne vain ole ilmaantunut jotain, johon osallistua. Vaikkapa kuntouttavaa kuviokelluntaa tai itseilmaisua syrjäytyneille sohville. Hetkenä minä hyvänsä saattaa posti kantaa kirjeen (mikäli ei hukkaa sitä matkalla) , jossa lukee, että työttömyysturvasi on jäädytetty 90 päivän ajaksi, koska et ole toissapäivänä kuitannut osallistumistasi tunnista Pokemon-kurssille. Näin hallitus toivottaa hyvää uutta vuotta kaikille niille, jotka selvisivät joulusta nälkävyötä kiristämällä. Hallitus toivoo, että työttömät ampuisivat rakettien sijaan itsensä. Vietin 5 päivää sairaalassa ja lasku oli himpun verran vaille 250e. Suurimman osan ajasta makasin vuoteessa, mutta ruokailun, suihkussa käymisen, vessahommat ja muut nk. itsehoidolliset asiat toimitin omine nokkineni. Silloin tällöin huoneessa kävi hoitaja antamassa lääkettä tai laborantti ottamassa verikokeen.
Verrataan edellistä omaishoidon tuen palkkioon, joka on luokassa neljä 387,49 euroa. Miinus verot. Neljäs luokka tarkoittaa suhteellisen omatoimista hoidettavaa, joka tarvitsee kuitenkin apua päivittäisissä askareissaan. Kolmannen luokan omaishoidon tuen palkkio on 547,59 euroa. Miinus verot. Tässä luokassa hoidettava tarvitsee päivittäistä tukea hoidollisissa toimenpiteissä ja askareissa sekä jatkuvaa valvontaa, mutta saattaa pärjätä yöt yksin. Minä soitin sairaalassa soittokellolla hoitajaa paikalle öiseenkin aikaan, joten jos olisin omaishoidettava, kuuluisin varmastikkin luokkaan kaksi, jossa hoitajalle maksetaan 809,75 euroa/kk. Miinus verot. Jos olisin maannut sairaalassa kuukauden, karkeasti arvioiden olisin maksanut siitä noin 1500 euroa. Hoitaminen on kallista touhua, paitsi, jos se tehdään kotona. Olen noukkinut summat ja kriteerit Helsingin kaupungin sivuilta: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/ikaantyneiden-palvelut/omaishoito/maksuluokat Siitä, mihin maksuluokkaan henkilö kuuluu, päättää viranomainen. Jutun merkillisyys piilee siinä, että Helsingissä samalla diagnoosilla ja samalla hoidon ja tuen tarpeella henkilö saattaa kuulua luokkaan kolme ja jossakin muualla luokkaan neljä. Perusteita moiseen en tiedä, mutta sen tiedän, että tapauksia on enemmän kuin yksi tai kaksi. Yhdenvertaisuuden kannalta meillä on siis ongelma: Jokainen tapaus arvioidaan yksilöllisesti. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä vaan milloin minkäkin sorttisen viskaalin mielipiteestä. Siitä, että yhden mielestä esim. ympärivuorokautinen valvonta tarkoittaa yhtä ja toisen mielestä toista. Näinhän asian ei tulisi olla, sillä yksittäisen viranomaisen mielipide ei suinkaan ole objektiivinen fakta, jonka mukaan maksuluokkaan kuuluminen tulisi perustella. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että henkilön muuttaessa Helsingistä vaikkapa Parkanoon, muuttuu maksuluokkakin. Ilmeisesti henkilön hoidon ja tuen tarpeseen vaikuttaa maantieteellinen sijainti? ;) |
|