Elena Uusitalo
Elena Uusitalo
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot

Vitun Kela!

3/31/2017

8 Comments

 
Kela kyykyttää ihmisiä. Olen seuraillut useaa tapausta. Ja ne ovat vain jäävuoren huippu.

Yksi kyseli toimeentulotukensa perään. Hänelle ryhdyttiin kiukkuisesti kertomaan, että täällä on kiire, postilaatikot ja sähköpostit täynnä. Ja sinä kehtaat soittaa tänne? Olisit laittanut liitteesi selkeämmin. Lopuksi luuri korvaan.

Toinen on sairastunut monella tapaa ja työkyvytön. Hänellä on usealta eri lääkäriltä diagnoosi työkyvyttömyydestään. Kelan lääkäri -tai kuka lienee-on kuitenkin eri mieltä. Terve kuin pukki. Mene töihin. Tai hanki uusi diagnoosi, jotta voin torpata senkin.

Kolmas asuu perheineen asunnossa, joka on Kelankin mielestä heille  liian pieni. Perhe asuu kaupungissa, jossa vuokrat alkavat matalimmillaan numerolla 7, vaikka kyse olisi kymmenen neliön yksiöstä. Kela vaatii muuttamaan halvempaan, ilmeisesti isompaan asuntoon, siis asuntoon, jota ei ole edes olemassa.

Neljäs on saanut ukaasin, että hänen asumistukensa lakkautetaan kokonaan, ellei hän heti selvitä ruokakuntansa tuloja Kelaan. Huomautus, että tulot on jo selvitetty kolmesti, ei kelpaa. Ne täytyy selvittää, Kela vaatii. Niimpä perhe selvittää Kelalle neljännen kerran tulonsa, jotka kaikki tulevat Kelasta.

Viidennestä Kela huolestuu toden teolla, koska tämä ihminen ei osaa täyttää jotakin lomaketta. Ei osaa kyllä virkailija itsekkään, mutta päättää silti huolestua toden teolla ihmisen mahdollisesta lääkkeiden väärinkäytöstä.

Kuudes on opiskelija, joka asuu kolmiossa, jossa asuu toinenkin opiskelija. Kumpikin opiskelijoista on kihloissa, mutta ei keskenään. Kelan mielestä asunnossa asuvat opiskelijat ovat avopari, joten asumistukea ei heru kuin jokunen kymppi. Kela ei piittaa kihlauksista vaan ilmeisesti on sitä mieltä, että koko konkkaronkka kihlattuineen on jonkin sortin moniavioinen kompleksi?

Seitsemäs on odotellut, että saisi työttömyysturvansa. Kelalla on kuitenkin odotusaika, useampi kuukausi. Ihminen vartoilee useamman kuukauden, eikä mitään kuulu. Kysyttäessä asiasta Kela vastaa, että "me voidaan kuule laittaa tää odotusaika vaikka kuinka monta kertaa peräkkäin"!

Kahdeksas ajatteli, että sitä voisi mennä itse käymään Kelassa, kun tässä on jo odoteltu ja netissä koitettu asiaa selvittää, eikä se etene. Hän menee Kelaan ja ottaa vuoronumeron ja jonottaa. Vuorollaan hän pääsee luukulle, jossa hänelle kerrotaan, että tässä me arvioimme sen, tarvitsetko virkailijan apua vai et, jos tarvitset niin voit mennä tuonne jonottamaan. Ellet, niin neuvomme sinua hoitamaan asiasi netissä.

Yhdeksäs ei saa toimeentulotukea, koska hänen lapsensa omistaa osuuden asunnosta. Mummo kun oli idiootti ja meni lahjoittamaan lapsenlapsilleen kämppänsä, osuuden siitä itse kullekkin. Lapsen tulisi realisoida osuutensa, jotta perhe pysyisi näkkileivän syrjässä kiinni.

Kymmenes ei saa apteekista ostetuksi lääkkeitä, koska Kela ei ole tehnyt vieläkään toimeentulotukipäätöstä. Lain velvoittama määräaika päätöksen tekemiselle on aikaa jo umpeutunut, eikä tässä muuten hätää olisi, mutta kun ne lääkkeet tarvitsee lapsi. Kävi ihminen sosiaalitoimistossakin, mutta ne sanoivat, etteivät lääkekulut kuulu harkinnanvaraisen puolelle, ne pitää Kelasta hakea, ne rahat.


8 Comments

Verotus muuttuu ja kuntien itsehallinto katoaa

3/22/2017

0 Comments

 
PictureKuvankaappaus: talouselama.fi
"Kun sote-palvelut ovat maakuntien vastuulla, ikääntyneet kuntalaiset eivät enää jatkossa ole kunnalle rahoitusriski." (Taloustaito 3/17 sivu 9 )

Maamme rakentaneet vanhukset ja suuret ikäluokat, jotka tekivät tästä maasta hyvinvointivaltion, ovat muuttuneet rahoitusriskiksi. 
Hallituksen väkisin läpiajamaa alueuudistusta ja sotea vakuutetaan kuntien pelastukseksi. Sillä voidaan välttää tämä ikänsä työtä tehneiden ja veroja maksaneiden ihmisten luoma "riski".

Alueuudistus keventää kuntaveroa ja kevennys siirtyy valtion verotukseen. Palkansaaja maksaa tällä hetkellä isomman siivun kuntaveroa kuntaansa, joka käyttää verorahoja palveluiden tilaamiseen tai tuottamiseen. Kun sosiaali -ja terveydenhuolto, pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, työ -ja elinkeinopalvelut, alueiden käyttö, rakentamisen ohjaus, joukkoliikenteen alueellinen suunnittelu ja maaseudun kehittäminen palveluineen siirtyvät maakunnille, niiden kustannuksetkin siirtyvät kunnilta maakunnille.

Maakuntia taas rahoittaa valtio. Maakuntaan annettavan budjetin suuruus tulee määräytymään tarveperusteisesti. Se tarkoittaa, että maakunnan väkiluku, ikärakenne ja palveluiden tarve määräävät, paljonko valtiolta heruu rahaa. Maakunta saa sitten päättää itse, miten se jakaa rahat. Entä, jos rahat eivät riitä? Silloin voi käydä niin, että Maija saa palvelua, mutta Matti ei. 

Koska valtio ryhtyy rahoittajaksi, se tarvitsee jotakin, millä rahoittaa:
Kuntien veroja leikataan noin 12,5 prosenttia ja tämän osan tulee saamaan valtio. 
Mitä tämä verotuksen muutos sitten tarkoittaa?
Se tarkoittaa ensinnäkin sitä, että kuntien päätösvaltaa siirtyy kunnanvaltuustoilta eduskunnalle. Valtio tulee ohjaamaan maakuntien budjetteja. Maakunnilla ei ole omaa verotusoikeutta. Maakunta ei voi ottaa velkaakaan, kuten kunta voi. Maakunta, jos se haluaa investoida vaikkapa terveydenhuoltoonsa, tulee tarvitsemaan siihen isompien investointien kohdalla valtioneuvoston luvan. 
Tajuamme varmasti kaikki, että tämä tarkoittaa vallan keskittämistä valtiolle:
Maakuntien budjetit, jotka valtio myöntää, eivät tule kuitenkaan riittämään. Tavoite on säästää sote-menoissa noin 3 miljardia. Väestömme vanhenee ja palveluita tulee tarvitsemaan sellainen määrä ihmisiä, että ihmispommi räjähtää maakuntien käsiin. Vaihtoehdoiksi jäävät väistämättä joko palveluiden karsiminen tai verotusoikeuden antaminen myös maakunnille.

Jos maakunnalla ei ole verotusoikeutta, eikä sille annettu budjetti riitä, tilanne on taloudellisesti negatiivinen. Jos rahat eivät useampana vuotena peräkkäin riitä, valtio ottaa maakunnan tarkkailtavakseen arviointimenettelyssä. Samalla valtio voi rajoittaa maakunnan päätösvaltaa. 
Siis sitä päätösvaltaa, joka ennen oli kunnilla. 
Näin perustuslain takaama kuntien itsehallinto murenee ja käytännössä valta keskittyy yksin valtiolle. 
Pahimmassa tapauksessa, ääritapauksessa, valtio voi yhdistää talousvaikeuksissa kouristelevan maakunnan toiseen maakuntaan. Mitä se sitten tarkoittaakaan tavalliselle veronmaksajalle, jonka palvelut loittonevat jo nyt tehtävän uudistuksen vuoksi kauas? Vieläkö kauemmaksi? Vieläkö kalliimmiksi omavastuiksi? Vieläkö suuremmiksi matkakuluiksi? Ja niin edelleen.
Pitää muistaa sekin, ettei maakunnissa ole välttämättä pakko tuottaa kaikkia niitä tarvittavia palveluita, joita ihmiset oikeasti tarvitsevat. Jos budjetit eivät riitäkään, mitä kuvittelette tarjolle jäävän? 

Kuntaveroon, joka siis pienenee 12,5%, ei tule kattoa. Mitäs, jos kunnat, joilla on nyt paljon velkaa, nostavat kuntaveroa prosentilla per vuosi? Samalla kun maksamme entisen suuruisia veroja, mutta valtiolle? 
Entä sitten, jos maakunnille annetaan verotusoikeus? 
Itse asiassa sellaista uumoillaan jo nyt ja hallitus on jo päättänyt tehdä siitä selvityksen. Oppositiossa ollaan ehdoteltu maakuntien verotusoikeutta, mutta ei sekään ole hyvä asia. Sittenhän meitä verottaisi valtio, kunta ja vielä maakuntakin. Veroja menisi kolmeen eri paikkaan, joista jokainen voisi korotella prosentteja itsenäisesti vedoten siihen, että muutoin on mahdotonta tuottaa palveluita. Kunta vetoaisi sivistystoimensa menoihin, maakunta sosiaali-ja terveysmenoihin ja valtio ylläpitoon ja kehitykseen.
Samalla lisääntyisi byrokratia, koska kolme päällekkäistä hallintoa toimisi yhtä aikaa verottajana. Se kolme miljardia, mikä pitäisi säästää, voitaisiin ottaa helposti veroina.

Lisäksi, jos ajatellaan tavallisen veronmaksajan tavalla niin mehän maksamme veroja, jotta saamme tarpeen tullen hoitoa, tukea ja etuuksia, jotta meillä on varaa huolehtia heikommista ja jotta meillä olisi vakuus pahan päivän varalle. Nyt kuitenkin -tapahtuu niin tai näin- tulemme maksamaan ison siivun veroistamme kauemmas. Valtiolle tai maakunnalle, jos niille verotusoikeus tullaan myöntämään.
Päätösvalta siirtyy kunnista pois verojen mukana. 
Pääkaupunkiseutu ja isot kaupungit tulevat määrittelemään pienten maalaiskuntien tarpeet, jopa sen, miten alueita suunnitellaan ja rakennetaan, puhumattakaan sosiaali -ja terveydenhuollosta. 
Se, mistä me maksamme, siirretään meiltä kauas, se, mistä olemme saaneet päättää, siirretään ihan yhtä kauas.
Haluatko maksaa veroja Ypyällä siitä hyvästä, että Helsingin herrat voivat jakaa sen Espoolle? Vai maksaisitko mieluummin lähelle, omaan kuntaan, jossa saisit myös sen palvelun?

Kammottavinta tässä kaikessa on se, että verotus on mutkikasta. Tavallinen veronmaksaja harvoin ymmärtää verotuksen koukeroita, moni muistaa vielä vanhan ajan veroilmoituksen täyttämisen tuskat. Nyt puhutaan suuresta valtakunnallisesta uudistuksesta ja sen verotuksesta, joka tulee olemaan tuhannesti mutkaisampaa kuin palkansaajan veroilmoitus. Maakuntauudistuksessa on moni asia vielä täysin avoin. Sen vaikutukset ovat täysi arvoitus. Lait ovat valmisteilla ja lausuttavina, mutta kunnissa ei tiedetä, mitä lausua, koska vaikutusarvioinnit ovat olemattomat. Eduskunta ei ole päättänyt oikeastaan vielä mistään. Tarkat, edes jonkin verran suuntaa antavat talouslaskelmat ovat käytänössä tekemättä. Silti ollaan lyömässä lukkoon niinkin vaikeaa kokonaisuutta kuin verotus, tietämättä edes koko uudistuksen vaikutuksia saati sitten siihen liittyvän verotukseen.

Lähteenä käytin Taloustaito-lehden 3/17 artikkelia "Kenelle kuntalaisen verot" 
https://www.taloustaito.fi/Teemat/Lehti/
- Suosittelen ehdottomasti lukemaan jutun lehden paperiversiosta!

Aikaisempi julkaisu liittyen maakuntauudistukseen Ylä-Satakunta-lehdessä:

Picture
Klikkaa kuvaa suuremmaksi
0 Comments

Verrataan vähän

3/22/2017

0 Comments

 
Siirretään hallituspolitiikka suoraan perheseen.
Vanhemmat toteavat, että nyt on säästettävä rahaa. He eivät halua säästää kuitenkaan Bemaristaan, osakesalkuistaan eivätkä merenrantahuvilastaan. He istuvat kehysriihitsemässä kettiössä ja luovat seuraaville vuosille perheen budjetin:

Koulussa ja päiväkodissa kulkeminen maksaa, päätetään, että lapset menevät kouluun ja päiväkotiin vain kolmena päivänä viikossa. Jos lapset yrittävät opiskella omaehtoisesti kotona, he menettävät oikeuden koulunkäyntiin kokonaan.
Myös matkakuluja karsitaan lopettamalla harrastukset kokonaan.
Lapset tekevät palkatonta kotityötä, jonka vastineeksi he saavat leikatun lautasmallin, vaatteet päällensä ja heidän minimitarpeistaan huolehditaan.
Jos he eivät osallistu työntekoon, annetaan 3kk kestävä karenssi, jona aikana he menettävät leikatun lautasmallin, vaatteet ja muut välttämättömyydet. Lapset voivat anoa etuuksiaan kirjallisesti liitteineen ja pätevin perusteluin. Anomukset käsitellään rahastoliikenteen ja veronkierron varmistamisen vuoksi viivästyneenä, mutta kuitenkin kohtuuajassa, joka on noin 3 kk.
Nopeuttaakseen anomuksen käsittelyä lapset voivat kävellä kirjastoon ja lähettää hakemuksensa rajatulla, mutta ilmaisella nettiajalla,
Koska vanhemmilla on kiire huvijahdin kulujen piilottamisessa yrityskulujen muotoon, neuvontaa hakemuksen täyttöön ei toistaiseksi anneta.
Ensin lasten tulee kuitenkin realisoida omaisuutensa.
Lelut, kirjat ja korvikemaito myydään pihakirppiksellä.
Polkupyörän käytöstä peritään käyttömaksu, johon kirppisrahat kuluvat. 
Mummon ja vaarin säästämät pesämunat maksetaan vanhemmille jo kuluneista hoitovuosista takautuvasti 5% korolla.
Lapset kävelevät mummolaan, mutta mummo ei voi auttaa, koska hänelläkään ei ole rahaa tai ruokaa. Mummon eläke kului terveydenhuolto - ja lääkekuluihin. 
Lapset saavat mummolta vain influenssan. 
Vanhemmilta saa maksusitoumuksen kolmen päivän flunssailuun, jonka jälkeen kaikki sairastelun aikainen vesi, kuumemittarin käyttömaksu ja Panadol peritään karenssin jälkeen vähentämällä vaatekuluja. Tarvittaessa poistetaan käytöstä alushousut, koska ne eivät ole välttämättömyys.
Lapset päättävät käyttää perustuslaillista oikeuttaan vaikuttaa omiin asioihinsa ja tekevät valituksen isoisälleen. Isoisä kehottaa vanhempia kiinnittämään huomiota lasten oikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen.
Vanhemmat toteavat vastineessaan:
"Kaikki osallistuvat talkoisiin!"
"Perhe kuntoon!"
"Tämän talon edellinenkin asukas leikkasi menoja!"

​

0 Comments

Kokoomuskoulutusta ja terveydenhuoltopellejä

3/14/2017

0 Comments

 
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen monologioi Ylellä siitä, että nyt pidetään koulutusvaalit. Panostetaan laatuun, varhaiskasvatukseen ja annetaan tutor, -ym tukea mm.opettajille jaksamiseen. 
Kumallista, että kansalle edes kehdataan esittää moista paskaa heti sen jälkeen, kun koulutuksesta on juuri leikattu, päivähoito-oikeutta on rajattu, ryhmäkokoja suurennettu ja resursseja on pakotettu vähentämään.
Ihmettelyyn Sanni totesi kuin ulkoa opeteltuna, että eipä päässyt talousongelmista eroon edellinenkään hallitus. Tukia tämä ministerinheitukka on kyllä jakanut nuorille. Varsinkin omilleen, kuten kertoo Suomen uutiset huhtikuussa 2016. Kokoomusnuoret saivat kuusinkertaisen potin, kun muut jäivät vähemmälle ja tavan kansalaisten nuorilta leikattiin.
(Linkki: https://www.suomenuutiset.fi/kokoomusministeri-myonsi-nuorilleen-yli-kuusinkertaisen-tuen-verrattuna-ps-nuoriin-epaoikeudenmukainen-paatos-haastetaan-oikeuteen/ )
Ministeri väitti myös muiden bisnekseen suuntautuvien tukien olevan välttämättömiä hyvinvoinnille ja maan talouden tasapainottamiselle. Hänen mielestään tukien vaikutus ulottuu koulutukseenkin. Sanni unohti erään tärkeän seikan: perheiden hyvinvoinnilla on erityistä vaikutusta koulumenestykseen. Jos perheessä on työttömiä, yksinhuoltajia, sosiaalitukien varassa eläviä, raskasta omaishoitoa tekeviä, erityislapsiperheitä, jne, tulisi näiden hyvinvointia tukea takaamalla paitsi taloudellinen selviytyminen, myös käytännössä saatava ennaltaehkäisevä apu, kuten apu lasten hoitoon, harrastustuki, erilaiset jaksamista edistävät palvelut, kuten nyt vaikka omaishoitajien virkistystoiminta.
Nimenomaan näistä ja paljosta muustakin on kuitenkin leikattu rajusti.
Sannin mielestä ongelma on kuitenkin kodeissa ja sosiaalisissa suhteissa. Sanni unohti, että enimmän osan näistäkin ongelmista he ihan itse loivat kutistamalla eksistenssiminimit äärimmilleen.
Tosiasioita ovat: perheiden työttömyys, rahan puute, laskujen kerääntyminen ja velkakierteet. Sosiaalitukien huonontunut saatavuus, työttömien kyykytys, omaishoitajien tukien ja lomien heikennykset. Päivähoito-oikeuden rajaaminen ja lasten asettaminen epätasa-arvoiseen asemaan. Koulujen ajaminen ahtaalle ja kaiken vastuun sysääminen kunnille. Kiittää saamme istuvaa hallitusta, siitä ei päästä mihinkään, vaikka Sanni kuinka osoittaisi sormellaan edellistä hallitusta. Samaan aikaan kolme sormea osoittaa kuitenkin häntä itseään.
Ihan kuin tässä ei olisi tarpeeksi pelleilty. Sen lisäksi vielä tällä hallituskaudella aiotaan tuoda nk. kulttuuri ja taide terveydenhuoltoon ja maksattaa sekin sairaaloilla. Pellejä lastenosastojen käytäville esilääkitystä sääsätämään ja geriatrialle tulee sitten vissiin jousikvartetti? Kulttuuri ja taide aiotaan integroida terveydenhuoltoon ilahduttamaan potilaita. Tähän asti touhu on ollut ilmaista, mutta pian siitä peritään maksu. Ja kun laskun maksajaksi aiotaan laittaa palvelun tuottajat (sairaalat, lastensuojelulaitokset ym. yksiköt), tosiasia on, että nämä tahot tulevat perimään kyseiset kulut asiakkailtaan. 
Jokainen meistä maksaa riemusta kiljuen siitä, että sairaana ja kipeänä jo valmiiksi kalliissa yksityistetyssä terveydenhuollossa saa katsella jo olemassa olevan pelleilyn lisäksi ihan aitoja pellejä? Ja jokainen vanhempi on takuulla innoissaan ajatuksesta, että sairaan leikkaushoitoa tarvitsevan lapsen esilääkitystä voidaan vähentää ilmapalloja taittelemalla?
​Tätä älyn vähäisyyttä voisi jotenkin ymmärtää ja sille voisi jopa nauraa,  jos sen esittäjänä olisi yksittäinen hurahtanut henkilö jossakin Perähikiän sanomien mielipidepalstalla. Mutta kun tällaista esitetään pokkana Ylen kanavalla kyseenalaistamatta tavuakaan, ei naurata yhtään.
Pikemminkin pelottaa.
0 Comments

Juokse, juokse!!!

3/10/2017

0 Comments

 
Politikot jauhavat täyttä paskaa. Väittävät, että hyvä tulee, kun yksityinen sektori valtaa terveydenhuollon. Väittävät, että ihmiset saavat nopeasti ja sujuvasti hoitoa, muka halvalla.
Asun Kihniön kunnassa ja täällä terveyttämme hoitaa Kolmostien terveys, joka on Pihlajalinnan yhtiöitä. Sain pahan sappikohtauksen tässä eräänä yönä ja jouduin soittamaan ambulanssin. Siihen ambulanssiin se järjellinen touhu sitten jäikin.
Makasin Parkanon päivystyksessä yön. Lääkettä annettiin, mutta muita toimenpiteitä, kuten ultraa, ei voitu tehdä, koska pörssiyhtiö pitää koneensa kiinni viikonloppuisin. Palasin aamulla kelataksilla kotiin taskussani 5 kpl Litalginia varmuuden vuoksi. Soitin omaan terveyskeskukseen, kun olo ei parantunut. Vakilääkäri oli lomalla ja häntä sijaisti joku parkanolainen, joka määräsi verikokeet ja ultraäänen sekä määräsi lisää Litalginia. Lääkäriin jouduin menemään taksilla, koska minulla ei ollut autoa käytettävissäni ja mentävä kuitenkin oli. 
Kävin kokeissa ja tilasin ajan ultraan. Ultraääni tehdään Parkanossa. Maksoin rapiat 30 euroa röntgenlääkärin palkkiota. Ultrassa löytyi sappirakostani varsinainen pallomeri ja tulehdus. Lääkäri passitti minut päivystykseen saamaan jatkohoitona lähetteen leikkuriin ja antibioottikuurin.
Päivystyksessä sain kuurin, ja käskyn mennä Kihniössä lääkäriin lähetettä varten. Soitin ajan omaan terveyskeskukseen. Sain lääkäriltä lähetteen leikkaukseen, sellaisen lähetteen, jolla pitäisi päästä nopeasti. 

Seuraavana päivänä soitettiin Tampereen Dextrasta, että heille on saapunut lähete, jolla olisi kiire ja tarjottiin aikaa. Mutta ei suinkaan leikkaukseen vaan tapaamiseen lääkärin kanssa, jotta leikkaus voidaan suunnitella. Minut siis haastatellaan. Joudun matkustamaan Tampereelle lässyttämään elämänkokemuksistani sappirakkooni liittyen.
En vain tajua miksi. Minulla on tuoreet tutkimustulokset olemassa, olen perusterve ja leikkausta ajatellen ikäni on vielä kategoriassa "nuori". Tutkimusten mukaan olen terve kuin pukki sappirkkoani lukuun ottamatta. Miksi tällaista haastattelua ei voi hoitaa puhelimessa? Kyseessähän on rutiinitoimenpide. Olen vain yksi turha jonottaja, jonka haastattelemisaika on pois varsinaisesta hoitoajasta, myös muilta potilailta.

Mitä tästä sitten? No sitä, että kokemani rumba ei todellakaan tunnu helpolta, sujuvalta, nopealta eikä etenkään halvalta. Lasken tässä, että minulla on mennyt rahaa Kihniö-Parkano välillä ramppaamiseen jo 100 euroa plus taksilaskut, joista kertyy 65 euroa. Tampereelle matkustamisesta tulee lisää kuluja ja toki Dextra perii omansa. Varsinaisen leikkauksen jälkeen tulen olemaan persaukinen monta kuukautta. 
Perheenäidille, jolla on 5 lasta ja joista yksi on 3,5kk ikäinen vauva, tällainen ei ole hyvää terveydenhuoltoa vaan kyykytystä, josta joutuu maksamaan. Kukaan ei ota huomioon, että kotona on 4 koululaista kouluasioineen ja harrastuksineen, ei sitä, että joudun raahaamaan vauvaa ympäri maakuntaa kipeänä. Ketään ei kiinnosta, etten ole syönyt kahteen viikkoon, koska en pysty. Ketään ei kiinnosta, että perheessä on muutakin hoidon tarvetta, joka vaatii yhtenään kulkemista edestakaisin sinne sun tänne. Tajuaako kukaan oikeasti, mitä arjen pyörittäminen vaatii ilman, että sitä sotketaan turhalla juoksuttamisella?
Ei tajua, vaikka kertoisinkin. Ja olen kertonutkin. Vastauksena olen saanut ainoastaan koiranpentumaisia katseita ja joitakin toteamuksia, että "onhan siinä työtä noin ison perheen kanssa". Työtä? Ihan kuin olisin valittanut siitä, etten jaksa perheeni koon aiheuttama työtä? Sen minä kyllä jaksan hyvinkin, mutten sitä, että systeemini sotketaan luukulta toiselle juoksuttamisella, kun asiat voisi hoitaa kerralla kuntoon.

Mietin, kuinka vaikeaa se hoitamisen organisointi voi olla? Pihlajalinnalla on lähes monopoli tällä alueella ja helvetisti rahaa. Yksi sappirakko: Potilas päivystykseen, koneet auki, ultra, antibiootti suoneen, kipulääke, reseptit, lähete ja kotiutetaan odottamaan yhteydenottoa Dextrasta, jossa tulee käydä kahdesti, ensin haastattelussa ja sitten leikkauksessa. Käyntejä kolme. 
Mutta näin ei tienaisi rahaa. Käyntejä tulee mieluusti olla yhdeksän, kuten minulle  kertyy, ennen kuin tämä sappirakko on hoidettu. Juoksuttamisella tienaa, ei sillä, että potilas hoidettaisiin kerralla kuntoon mahdollisimman vähän potilasta rasittaen. 
Kysyn, moniko vakavasti sairas tai vanhus kestää tällaista?
Kysyn, miksi minulle ei voitu jo Parkanossa kirjoittaa lähetettä? Miksi siellä ei voitu tutkia kunnolla ja kerralla? Miksi ne koneet ovat kiinni? Rahasta ja resursseista on turha änkyttää, sillä juurihan siihen terveyskeskukseen tehtiin hieno remontti ja Pihlajalinnan edustajat ovat käyneet kehumassa itseään Kihniöllä julkisesti ainakin kaksi kertaa.

Siellä Parkanossa maatessani kuulin, että jos kuvia tarvitaan näin viikonloppuna, pitää lähettää Tampereelle. Tai laittaa osastolle odottamaan maanantaita. Miettikääs sitä laskua tuommoisen jälkeen. Sosiaalitukea on turha kehottaa hakemaan, Kela kärsii sellaisesta ummetuksesta, ettei saane ennen kesää ulos edes pierua.. 
Suu vaahdossa väitetään, että terveydenhuollon asiakkaiden tilanne paranee suunnitellun uudistuksen myötä. Meille väitettiin kaiken paranevan Pihlajalinna-Parkano-sopimukseen liittymisen myötä. En ole kuunaan julkisella puolella juossut näin kuin nyt, en ole ikinä aikaisemmin joutunut maksamaan lähes katasataa euroa siitä hyvästä, että kourassani on virtuaalinen lähete! 
Lopuksi lisään tähän vielä, ettei tarkoitukseni todellakaan ole kritisoida henkilökuntaa, minkäs te sille voitte, että teidän työnne on tällaiseksi organisoitu. Systeemin toteuttajina teette varmasti parhaanne. 
Mutta tämän systeemin kehittäneitä minä en tule morjestamaan kuin korkeintaan keskisormella. 
0 Comments
    Picture

    Elena Uusitalo

    " Emmä riitaa rakenna, mutta en rauhaakaa rukoole"

    Archives

    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.