Elena Uusitalo
Elena Uusitalo
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot

Ennen kuin päästään rangaistukseen asti

2/21/2016

0 Comments

 
Rikoksista keskustellaan paljon. Pitäisikö rangaistuksia koventaa vai ei?
Kun luemme uutisista tehdystä rikoksesta, meistä tuntuu monesti siltä, että tekijä tulisi roudata saunan taakse. Tunne ei kuitenkaan ole peruste, jolla rikollinen tuomitaan.  

Rikos on teko, joka on säädetty laissa rangaistavaksi. Ketään ei voi tuomita rikoksesta, ellei tekoa ole laissa rikokseksi määritelty. Lain käyttäjä ei voi itse luoda rikoksia eikä rangaistuksia. 

Rikoksen tunnusmerkistöt ovat joko yksittäisiin tilanteisiin sopivia tekoja: varkaus määritellään, samoin siitä tuomittava rangaistus minimistä maksimiin. Tunnusmerkistöt voivat olla myös yleiseen ja laajempaan yhteyteen määriteltyjä: esimerkiksi jonkin asian luvaton harjoittaminen.
Rangaistukset ovat kytkeytyneitä rikokseen. Huomioitava on, että rikoslain ulkopuolisissa erityislaeissa on usein avoimia rangaistussäännöksiä, joissa todetaan lain rikkominen rangaistavaksi ilman tarkkarajaista määritelmää rangaistuksen laadusta. Tunnusmerkistöä on tällöin etsittävä myös rikoslain ulkopuolisista laeista.
Osa tunnusmerkistöistä koskee vain tiettyjä tahoja, esimerkiksi vain viranomainen voi syyllistyä virkarikokseen.

Ajalla on merkitystä. Taannehtivasti ei voi ketään tuomita syylliseksi rikokseen, joka ei tekohetkellä ole ollut rikos. 
Rikoksen tekohetkellä saattaa olla voimassa eri laki, kuin tuomitsemisen hetkellä. Jos tuomitsemishetkellä on voimassa uusi laki, uutta lakia sovelletaan, mikäli se on tuomittavalle edullisempi.

Syyllisyyden pohdintaa:
Ihmistä, joka näpistää kaupasta suklaapatukan ja ihminen, joka pahoinpitelee toisen ihmisen syyllistyvät molemmat rikokseen. He ovat molemmat syyllisiä, mutta syyllisyydellä on eri “asteikot”. Se, miten syylliseksi henkilö todetaan, vaikuttaa siihen, millaisen rangaistuksen hän saa tekemästään rikoksesta. Käytössä on syyllisyysperiaate, joka tarkoittaa sitä, että rangaistus ulottuu vain siihen asti kuin syyllisyyskin ulottuu.
Rangaistusvastuuseen laitetaan teon tahallaan tehnyt tekijä. Tahallisuus riippuu siitä, mitä tekijä on tahtonut ja onko tekijällä ollut tarkoitus aiheuttaa moitittava seuraamus teollaan. Vahingossa hirvestyskaverinsa ampunutta ei voida pitää syyllisenä tahalliseen tekoon. Jos taas ampujan oli tarkoitus ampua Matti, mutta hän ampuikin vahingossa Kallen, on hän syyllinen tahalliseen tekoon, vaikka vahingossa ampuikin väärän henkilön.
Teon seuraamuskin  voi jäädä toteutumatta (jos vaikka Kalle ei kuolekkaan), mutta tahallisuuteen riittää, että teon seuraamusta on pidetty varmana tai siihen on pyritty.

Miten moitittava teko on? Olisiko tekijällä ollut mahdollisuutta toimia toisin? Syyllisyys liittyy olennaisesti juuri teon moitittavuuteen. On oltava olemassa teosta johtunut seuraus, joka taas on johtunut tekijän toiminnasta tai toimimatta jättämisestä, joihin tekijä on ryhtynyt tahallaan ja seurausta todennäköisenä pitäen.

Saman teon tehneillä saattaa olla erilainen motiivi, erilainen mahdollisuus toimia toisin. Ajatellaan vaikkapa kahta pahoinpitelyä, joista toisessa lyöjä on lyönyt suutuspäissään ja toinen on lyönyt hätävarjelun vuoksi.

Huolimattomuus katsotaan tuottamukseksi ja syyllisyyttä arvioidaan eri tavoin. Johtuiko tapahtuma velvollisuuden rikkomisesta, tiesikö tekijä tai olisiko hänen tullut ottaa selvää tekonsa laittomuudesta? Voitiinko tekijältä odottaa lain mukaista toimintaa vai oliko tekijä vain piittaamaton? Mm. näiden kysymysten kautta etsitään ja arvioidaan tekijän syyllisyyden ja tahallisuuden astetta.

Jos teko on tahaton, on pohdittava, miten paljon huolimattomuus vaikutti seurauksen syntymiseen ja millaista huolimattomuus oli laadultaan. Tapaturmasta ei rangaista. Tahattomasta teosta ei rangaista rikoksena, mutta kyseeseen voi silti tulla tuottamuksellinen vastuu. 

Syyllistyä voi silloinkin, kun ei te yhtään mitään. Passiivinen toiminta, tekemättä tai puuttumatta jättäminen voi johtaa vakaviinkin seurauksiin. Henkilö voidaan katsoa syylliseksi vaikkapa kuolemantuottamukseen, mikäli hänen olisi tullut toimia toisen henkilön kuoleman estämiseksi. Rikoslaki säätää laiminlyönnin rangaistavuudesta. Laiminlyöntiin syyllistyy, mikäli laiminlyönti on erikseen laissa rangaistavaksi säädetty ja henkilöllä on ollut erityinen velvoite toimia tilanteessa. Tällaisia velvoitteita ovat esimerkiksi virka, toimi, asema, suhde tekijän ja uhrin välillä tai sopimuksella syntynyt velvoite. Tekijän vaaralliseen toimintaan puuttumisen velvollisuus on niin ikään säädetty ja laissa mainitaan myös muut syyt, jotka voidaan rinnastaa edellä mainittuihin.
Henkilö itse vaikuttaa siihen, miten syyllisyyttä arvioidaan. Alle 15 vuotias tai mielenlaadultaan asiaa ymmärtämätön on syyntakeeton. Jos henkilö ei ole täyttä ymmärrystä vailla, voi hän silti olla alentuneesti syyntakeinen, esim. psyykkisesti poikkeava, mutta ei täyteen ymmärtämättömyyteen asti. Alentunutkin syyntakeisuus lieventää teon moitittavuutta ja sitä kautta syyllisyyttä.
Juovuksissa toikkarointia ei katsota syyntakeettomuudeksi, mikäli humalatila on itse hankittu.

Törkeysasteesta, lieventämisperusteista, vastuunvapausperusteista:
Rikos on laissa eritelty törkeysasteen mukaan, jonka perusteella rangaistus määrätään. Ankarampaa rangaistusta arvioitaessa törkeyttä ( syyllisyyden astetta) arvioidaan myös teonkuvan kokonaisuutena.
Laissa on määritelty asianhaaroja, joiden perusteella syyllisyys lieventyy ja oikeuttamisperiaatteita, jotka saattavat poistaa syyllisyyden kokonaan. 
Tärkeimmät oikeuttamisperusteet ovat hätävarjelu ja pakkotila. Hätävarjelulla tarkoitetaan välittömän, oikeudettoman hyökkäyksen torjumista keinolla, joka täyttää rikoksen tunnusmerkistön ( esim. pahoinpitely itsepuolustuksena). Toinen oikeuttamisperuste on pakkotila, jolla tarkoitetaan laitonta tekoa, jossa aiheutettu vahinko on vähäisempi, kuin teolla torjuttu vahinko. 
Syyllisyyttä lieventävät myös tunnusmerkistöerehdys, jossa tekijä ei tiedä tekonsa olevan rikos tai erehtyy luulemaan, ettei teko ole rikos.
Kieltoerehdyksestä on kysymys, mikäli laissa itsessään on virheellinen tieto tai laki on erityisen vaikeaselkoinen, tai viranomainen on neuvonut henkilöä väärin ja tekijä on kuvitellut tekonsa olevan laillinen. Huomioitava on myös tekijän selonottovelvollisuus ennen toimintaansa ryhtymistä.

Voimakeinot ovat sallittuja virkatehtävää tai siihen rinnastettavaa tehtävää suoritettaessa ja niistä säädetään erikseen lailla. Voimakeinojen käyttö sallitaan vain, mikäli niiden käyttö on välttämätöntä kokonaistilanne huomioiden: tehtävän tärkeys, kiireellisyys ja vastarinnan vaarallisuus. Voimakeinojen ylittäessä sallitut rajat voidaan ne silti katsoa lieventäviksi perusteiksi, mikäli tekijä on erittäin painavilla perusteilla katsonut muunlaisen toiminnan olevan mahdotonta. Tekijän asema ja koulutus sekä tilanteen yllätyksellisyys ja tärkeys ovat huomioon otettavia seikkoja.

Esitetty "listaus" on hyvin typistetty. Tuo kaikki on kuitenkin käytävä läpi ennen kuin edes voidaan siirtyä vaiheeseen "rangaistuksen mittaaminen". Koska rangaistuksen on oltava suhteessa rikokseen, on rangaistuksen mittaaminenkin omansalainen episodi. Ja kaikki tämä on siis otettava huomioon, vaikka tekijä olisi kuinka vastenmielinen, inhottava, ruma, haiseva, julma, välinpitämätön, mahdoton, rääväsuinen ja vaikka netissäkin kaikki olisivat sitä mieltä, että tyyppi ei ansaitse elää.
Yhdenvertaisuus on kiva sana silloin, kun puhutaan vaikkapa lasten oikeuksista. Se sama sana pätee kuitenkin ei-niin-kivoissakin asioissa. Se pätee rikollisenkin tuomitsemisessa, halusimme tai emme. 





0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Elena Uusitalo

    " Emmä riitaa rakenna, mutta en rauhaakaa rukoole"

    Archives

    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.