Elena Uusitalo
Elena Uusitalo
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot

Kivakoulu, täystyrmäys, väärä termi, kotiolot, yksittäistapaus. Selitysten makuja ja mausteita tarjoillaan koulukiusaamisen kätkemiseksi maineen tieltä.

2/17/2021

1 Comment

 

Ei ole mikään ihme, että koululaisten vanhemmilla palaa hihat.
Koulukiusaaminen on ikiaikainen ongelma, josta ei varmasti päästä eroon koskaan. Itse kiusaaminen on ja pysyy. Kuitenkin kiusaamiseen puuttuminen voisi kehittyä, mitä se ei ole tehnyt vielä nykypäiväänkään mennessä.

Erityisesti koulun osuus kiusaamiseen puuttumisessa on merkittävä, sillä kiusaaminen, joka tapahtuu koulussa, on koulun asia. Koulu on vastuussa lapsista koko koulupäivän ajan, itse asiassa myös koulumatkan ajan, esimerkiksi koulubussissa. Täten on koulun nimenomainen asia huolehtia siitä, että jokaisella oppilaalla säilyy henkilökohtainen koskemattomuus, yksityisyyden suoja, kunnia ja työrauha. 
Kerrattakoon, että nimittely ja haukkuminen on kunnianloukkaus, siis rikos. Kerrattakoon vielä, että ihmisen perusoikeuden, henkilökohtaisen koskemattomuuden  loukkaaminen, on niin ikään rikos. Rikos on myös puuttuminen yksityisyyden suojaan, kuten viestin tai viestimen pois ottaminen ja lukeminen ilman asianomaisen lupaa. Sen lisäksi, että teot itsessään ovat lain vastaisia, myös tekoihin puuttumattomuus on lain vastaista. Etenkin, kun kyse on julkisen tahon vastuusta ja koulu on julkinen taho. Mikäli kiusaamiseen ei puututa, vaikka siitä tiedetään, kyse on myös tahallisuudesta, ei tuottamuksellisuudesta. Tahallisuus on vakavampi termi kuin tuottamus, tuottamus voi syntyä huolimattomuudella, tahallisuus on tietentahtoista. 

On kouluja ja kouluja. Joissakin kouluissa asiat hoidetaan mallikkaasti. Kerron esimerkin toistaiseksi koulua nimeämättä, miten asioita voidaan pahimmillaan "hoitaa". 

Koulu kieltää, ettei meillä kiusata, koska on kivakoulu. Pelkän suunnitelman olemassaoleminen ja sen toteuttaminen käytäntöön ei ole riittävä keino asian hoitamiseksi, ellei asia sillä oikeasti hoidu. Sinnikäskään vetoaminen kivakouluohjelmaan ei auta, mikäli kiusaamista edelleen esiintyy ja sen esiintyminen on koulun tiedossa. 

Koulu vetoaa siihen, ettei koululla ole tiedossa, että oppilasta kiusataan. Monesti kyllä on hyvinkin tiedossa, mutta maineen painaessa hartioita asiaa ei haluta myöntää.
Koulun rehtori on moittinut kiusaamisasian julkituomisesta asian julkituonutta henkilöä, samoin kuin vanhempia ylireagoinnista, ja opettanut wilmaviestin kautta vanhemmille oikein termistöä koskien kiusaamisen eri muotoja ja vakavuusasteita. Tarkoittaen ilmeisesti, ettei tässä nyt aleta ylireagoimaan.
Huolta on sen sijaan käännetty kohti koteja, eli joko kodin tai lapsen syyksi. Sen kun voi tehdä taiten riveillä tai rivien välissä, jolloin on helppo kieltää kodin syyllistäminen, jos asiasta sattuisi tilille joutumaan. Väärinkäsitys, väärinkäsitys!

Koulussa kiusaaminen on asia, joka halutaan kätkeä, ei kitkeä. Kun kiusaamista esiintyy, se kuitataan lievällä termillä, kuten asiaton käytös. Tai erimielisyys. Paitsi jos kiusattu reagoi voimakkaasti, silloin koko loska heitetään kiusatun omaan piikkiin - hän se mellasti ja hän se raivarin sai. Oireeseen kajotaan, syihin ei.

Koulu pääsi tilastoihin kouluna, jossa kiusataan.  Sen sijaan, että koulussa olisi tartuttu asiaan jotenkin asian tolan korjaamiseksi, keskustelivat kunnan johtoportaan henkilöt asiasta vähätellen sitä. Raportti on kuulemma vuodelta 2019, että sisälukutaitoa ihmiset, kunnasta todetaan. Kuulemma työtäkin on tehty pitkäjänteisesti. Taustalla kuitenkin kummittelee parin vuoden takainen tarkastuslautakunnan huomautus, jossa kehoitetaan koulua orientoitumaan vahvemmin koulukiusaamisen ehkäisemiseen ja kitkemiseen. Ja tilasto, barometri, mikä milloinkin aanelonen, ainahan ne kulkevat vuoden tai kaksi jälkijunassa. Hyvähän siinä on silloin vedota vanhaan tietoon ja samaan hengenvetoon todeta, että kaikki on hyvin nyt. 

Koulu vetoaa kiusaamisasioissa siihen, että julkista keskustelua on epäreilua käydä, koska yksittäistapauksista ei voida keskustella julkisesti. 
Tämä jos mikä on se häpeällisin tapa luistaa vastuustaan olla rehellinen. Sanotaan, että mukamas väärää tai subjektiivista tietoa viljellään somessa ja muutenkin. Ei kyse siitä ole, kyse on siitä, miten koulu hoitaa tehtävänsä koskien oppilaiden koulurauhaa. 
On siis aivan sama, millaisia yksittäistapauksia on, tai mitä itse kukin näistä yksittäisistä julki tuo ja mitä ei. Kukaan ei vaadi koulua ottamaan kantaa yksittäisen oppilaan asioihin tai tapahtumakulkuihin. Vaan siihen, miten koulu aikoo puuttua kiusaamiseen yleisesti. Aikooko se tehdä mitään konkreettista vai jatkaa lässyttämistä ja kieltopolitiikkaa vuodesta toiseen?

Kuten alussa totesin, ei ole siis mikään ihme, että vanhemmilla palaa hihat, sillä tällaisia kouluja todellakin on olemassa. 
Oikeastaan olen tyytyväinen, että hihoja on alettu viimein poltella. On hyvä, että kodeissa suututaan ja osoitetaan herroille ja viskaaleille, että heidän työnantajansa ei ole vain kunnan nimi vaan nimenomaan kuntalaiset. 







1 Comment
Joku Toinen
2/17/2021 08:46:19 pm

Sellaista koulua ei olekaan, missä ei kiusattaisi. Harvemmin kyllä väkivaltaisesti, mutta sellaistakin tapahtuu. Jos tähän ei puututa, lopputulos saattaa olla yhtä surullinen kuin Helsingin Koskelassa.

Parempi esimerkki: pikkuveljeäni kiusattiin koulussa. Lopulta äitimme sai tietää siitä ja otti välittömästi yhteyttä koulun rehtoriin. Tämä vastasi: "Voitte katsoa kiusaamisen loppuneen". Ja se loppui. Myöhemmin sama rehtori soitti äidilleni ja kertoi veljeni alkaneen kiusata koulussa. Ehkä hän halusi kostaa? Mihin äitini vastasi "Voitte katsoa tämän loppuneen nyt". Hän otti veljeni pieneen puhutteluun ja sekin kiusaaminen loppui siihen.

Näin sen kuuluisi käydä, kaikissa kouluissa. Rehtori ja vanhemmat ottavat heille kuuluvat roolit.

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    Elena Uusitalo

    " Emmä riitaa rakenna, mutta en rauhaakaa rukoole"

    Archives

    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.