Elena Uusitalo
Elena Uusitalo
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot

Kokeiltaisiinko välillä palkanmaksua, kun muistelen sen joskus toimineen?

5/18/2017

1 Comment

 
"Työttömät palkatta töihin" otsikoi Iltiksen  Taloussanomat tänään ja kertoo uudesta kokeilusta, joka on suunnitteilla. Kuntouttavaa työtoimintaa on nyt käytetty ihmisiin, joille se ei ole soveltuvaa, ja kritiikkiä on lennellyt. Siksipä keksitään uusi palkaton ratkaisu. Uutinen on tässä:

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005216103.html

Uutisesta noukin lainauksen:

"Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntijan Hanna Liski-Wallentowitzin mukaan lainsäädännöllä pyritään estämään se, että työelämäkokeiluun osallistuva ei koskaan korvaisi palkkatyöntekijää."

Palkkakorvaava työ on ollut ongelma kuntouttavassa työtoiminnassa jo iät ja ajat. Kukaan ei sitä myönnä, mutta totta se on. Työtä, jota on ennen tehnyt palkallinen henkilö, tekee useassa paikassa tällä hetkellä joku 9 euron kulukorvauksella kituuttava työtön. Kuntouttavaa työtoimintaahan ei saa teetättää yksityisellä, mutta esim. yhdistysten kautta työpanos voidaan kierrättää yksityiselle taholle. Jos yhdistys tai kunta omistaa kiinteistön, jossa palvelua tuottaa yksityinen, on kutyläisen käyttäminen täysin mahdollista. Ainakaan kukaan ei siihen puutu.
Lisäksi yhdistykset ja kunnat osaavat taitavasti käyttää hyväkseen kuntouttavaa työtoimintaa sen ollessa sosiaalipalvelu. Tässähän edistetään työmarkkinoille paluuta, sanotaan. Todellisuus on kutyläiselle kuitenkin toinen. Töitä ei anneta, vaikka kuinka hyvin kuntouttavansa suorittaisi ja töitä kysyisi sen jälkeen. Uuden kuntouttavan työtoiminnan jakson saa kyllä, uudestaan ja uudestaan ihan vaikka kymmenenkin vuoden ajaksi. Mutta palkkatyötä ei saa. Kutyläisen aktivointisuunnitelmiin kirjoitetaan "avustavat työt" missä milloinkin, eikä kukaan valvo sitä, mitä oikeasti joutuu tekemään. Ja samoja töitähän siinä tekemään joutuu palkkatyöläisten rinnalla. 
Se saattaa vituttaa, mutta vaihtoehtona on karenssi. Minultakin on kysytty "no haluatko sinä jatkaa kuntouttavaa työtoimintaa", kun vaadin lain noudattamista. Annettiin siis ymmärtää aivan kuin olisin kieltäytymässä palvelusta, vaikka vaadin palvelun saattamista lain kirjaimen mukaiseksi.

Nyt tätä samaa paskaa ollaan laajentamassa yritysten käyttöön. Haluaisin nähdä sen yrityksen, joka ei innostu työläisestä, jolle ei tarvitse maksaa palkkaa. Etenkään kun kukaan ei valvo systeemin pyörittämisen laillisuutta.

Työ-ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija voi sanoa mitä tahansa lainsäädännöstä ruhoitellakseen jengiä. Vakuutella, että ei tässä palkkakorvaavaa työtä tulla teettämään. Kyllähän nyt laki sellaiseksi säädetään, että niin ei pääse käymään.
Harmi, ettei näillä erityisasiantuntijoilla ole kokemusperäistä tietoa. Jos olisi, he tietäisivät, että palkkakorvaavaa työtä teetetään jo nyt. Ja lakia jätetään noudattamatta jo nyt.
Toinen vaihtoehto on se, että asiasta tiedetään hyvinkin ja pyrkimys on nimenomaan aikaansaada palkatta työtä tekevien suuri joukko, jota on helppo kiristää minimitoimeentulon eväämisellä. Saattavat olla tietoisia siitäkin, että harva lähtee kantelemaan, sillä siitä vasta soppa syntyy ja lopputulos voi olla se, että kantelijasta tulee ihmisraunio. Mitäs rupesi vinkumaan tuulimyllyjä vastaan. 
​
Tämä työttömien kohtelu alkaa muistuttaa maamme lastensuojelua. Lakia ei noudateta ja ihmisiä kohdellaan täysin mielivaltaisesti. Turha siinä on uusia pykäliä säädellä, jos edellisiäkään ei noudateta. Järkevämpää olisi maksaa reilusti se palkka sille duunarille.
​Ei Suomi palkkojen maksamisen vuoksi ole ennenkään konkurssiin mennyt.




1 Comment
Arto Jokisalo
5/19/2017 11:30:30 am

Arto Jokisalon puunkorjuumestari CV

Saksassa 1987-1990 ajan työnantajat kuittasivat puunkorjuuansiot ja lakisääteiset kustannukset metsäomaisuuden loukkaamisesta vaadittavien vahingonkorvauksien vakuudeksi. Keväällä 1990 myrskyn kaatamissa tukkipuunkorjuussa ruotsalaisella metsätyöntekijä oli ammatinharjoittamisen oikeudet. Suomalaiselta edellytettiin Saksassa seitsemältä vuodelta työelämän aikana hankkimasta pätevyydestä viranomaishyväksyntää. Lähdin kesällä 1990 Suomesta hakemaan puunkoruun ammatinharjoittamisen oikeuksia, joita ei vielä kesään 2017 mennessä ole kansallisesti myönnetty.

Suomessa lainvastaisesti 1922-2005 avohakkuutetut metsien päätehakkuut toteutettiin ilman mitään lainsuojaa vuodesta 1970 koneellisen puunkorjuun työntulosopimuksien elinkeinovero-oikeuksilla. Puunkorjuusta syrjäytettyä metsätyövoimaa hyväksi- ja väärinkäytettiin talkootyövoimalla ja työllisyysvaroilla työllistetyillä työttömillä teetettävissä metsien uudistamisissa sekä uuden metsän kasvun turvaamisissa. Kansainvälisessä kaupankäynnissä vuoden 1980 Rooman yleissopimuksen edellyttämä kuluttajasuoja lopetti Suomessa metsätyövoiman puunkorjuutyöt. EFTA jäsenmaana Suomi ei ulottanut Euroopan yhteisön vuoden 1986 yhtenäisasiakirjalla metsätyövoiman työssäoppimisen ammattitutkinnoista säädettyjä EY oikeuksia kotimarkkinoille. EU asetuksen (EY) N:o 1/2003 mukaan todistustaakka kuuluu taloudellisiin etuihin vetoaville elinkeinonharjoittajille.

Tammikuulla 2005 DIAK:n hallinnoiman EQUAL SosVoima-hankkeen osaprojekti Syrjäytyjästä asiakkaaksi-manuaali keskeytettiin marraskuulla projektipäälliköksi Suomen Yrittäjistä tulleen Harri Kostilaisen toimesta. Osaprojekti sisälsi allekirjoittaneen käytännön esimerkin saksalaisista työssäoppimisen ammattitutkintojen hankkimisesta. Suomessa 2005 sitoutettiin puutavaroiden kantoraha-arvojen 53 % arvonlisä- ja myyntivoittoverojen vähennyksillä metsänhoidon elinkeino-oikeuksilla metsäomistajat Rooman yleissopimuksen kuluttajasuojaan. Vuonna 2008 perustamani Puunkorjuumestarit ry:n mukaan 88 vuotta hyväksi- ja väärinkäytetyllä 1/3 vuotistyöllistetyllä metsätyövoimalla hoidetuista metsistä hakkuutetaan puutavarat EU asetuksen 995/2010 vastaisesti.

Metsänomistajien itsekriminointisuojan piikkiin metsäyhtiöiden puukauppasopimuksilla hakkuuttamista puutavaroista valmistetut CE/FSC/PEFC-tuotemerkityt puutavarat ja -tuotteet rahastetaan ilman laillista kuluttajasuojaa. Suomalaisesta EU asetuksen 995/2010 täytäntöönpanon laiminlyönneistä komissiolle valmistettua kantelua käytetään sopimusten pätemättömyyksistä nostettavien kanteiden perusteena. Direktiivin 2014/42/EU velvoittein vastaajan tulee käänteisen todistustaakan velvoittein osoittaa hankkineensa omaisuutensa etu- ja jälkikäteisillä oikeuksilla EU oikeuden etusijaperiaattein. Näistä Suomen valtion jääviyden takia oikeusistuimissa tuomituissa omaisuuksien menetyksissä edunsaaja Suomessa on Puunkorjuumestarit ry.

Allekirjoittaneen ym. metsätaloudessa laillinen työttömyysturva ja työllistymien todetaan hankintadirektiivin 2014/24/EU1 velvoittein 18.1.2016 kansallisesta lainsäädännöstä direktiivin 2013/55/EU edellyttämistä ammattipätevyyksistä. Näiden kirjaamiset todennetaan EU asetuksen 995/2010 edellyttämistä metsäkeskuksien myöntämistä hakkuuoikeuksista ja metsäsuunnitelmista ILUC direktiivin velvoittein EU:ssa hyväksytettävän metsänhoidon LULUCF-säännöksin.

Allekirjoittaneen EU asetukseen 955/2010 perustuva PUUNKORJUUMESTARIT due diligence-järjestelmä toteutetaan Saksa/Suomi yhteishankkeella Brysselistä 2020 alkavalla rahoitusjaksolla. Tämä turvaa Suomessa CE/FSC/PEFC-tuotemerkityissä puutavaroissa ja –tuotteissa laillinen kuluttajasuojan metsänomistajien FSC/PEFC-tuotemerkkioikeuksin. PUUNKORJUUMESTARIT viivakoodilukijalla varmistetaan CE/FSC/PFC-tuotemerkityt puutavarat ja –tuotteet.

Reply



Leave a Reply.

    Picture

    Elena Uusitalo

    " Emmä riitaa rakenna, mutta en rauhaakaa rukoole"

    Archives

    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by
✕