Elena Uusitalo
Elena Uusitalo
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot
  • Blog
  • About
  • Contact
  • Untitled
  • Terveisiä perheestä
  • Runot

Kun ruoka on välitön vaara

11/25/2019

0 Comments

 
Lapsen kiireellinen sijoitus, lastensuojelulaki 38§: Jos lapsi on jäljempänä 40§:ssä mainituista syistä välittömässä vaarassa, lapselle voidaan järjestää kiireellisesti sijaishuoltona hänen tarvitsemansa hoito ja huolto.
Pykälä 40: Puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä; tai lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.


Edellisissä lain sanamuodoissa olennaista on, että lapsi on välittömässä vaarassa. Sana "välitön" tarkoittaa tilannetta, jossa lasta uhkaa hengen, terveyden tai kehityksen vaarantava ulkoinen tekijä, jolle ei ole tehtävissä mitään ilman lapsen siirtämistä pois kotiympäristöstään. 
Kotiolosuhteiden on aiheutettava tämä välitön vaara. Tai lapsen on omalla käytöksellään aiheutettava se. Esimerkkinä voidaan ajatella perheväkivaltaa tai lapsen päihdekäyttöä, johon avohuollon tukitoimet eivät ole auttaneet. 
Koska lakiin on mahdotonta kirjata kaikkia sellaisia tilanteita, jotka aiheuttavat välittömän vaaran, on lakiin siksi kirjattu "muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään".
Tämä rinnastus antaa mahdollisuuden suojata lapsi välittömältä vaaralta sellaisissa tilanteissa, joita lain sanamuoto ei erikseen sisällä. 
Rinnastuksen soveltamisessa tulee muistaa vaaran välittömyys. Kyseinen sanamuoto ei ole oikeutus kiiresijoitukselle varmuuden vuoksi. Vaaran on oltava oikeasti olemassa, sen on oltava todennettu ja edellä mainitusti välitön siten, ettei lapsen etua voida muilla keinoin turvata.

Mennään esimerkkitapaukseen, jossa lapsi on kiiresijoitettuna kodin ulkopuolelle. Viitaten edellämainittuihin lain säännöksiin tulkintoineen, lapsen huoltaja asiamiehineen esitti kysymyksen kiiresijoituksen perusteista. 
Kysymys esitettiin kiiresijoittamisesta tehdyn päätöksen perusteluiden väljyyden vuoksi, joihin kaivattiin tarkennusta.

"Lasensuojelun näkökulmasta tilanne on huolestuttava"
Lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää pyydettiin tarkentamaan, miksi lastensuojelulla on tällainen näkökulma. 
"Tämä huolihan on ollut meillä jo aikaisemmin, ennen tätä tilannetta"
Edelleen pyydettiin tarkentamaan, mitä nimenomaisia asioita huoli sisältää. 
"Meidän näkemyksemme mukaan lapsen huolenpidossa on puutteita"
Pyydettiin tarkentamaan, millaisista puutteista on kysymys.
"Arjen sujuvuudessa on yritetty tukea, mutta se ei edelleenkään oikein onnistu"
Pyydettiin tarkentamaan, millä tavalla arki ei onnistu, mitkä ovat sellaisia seikkoja, joissa näitä puutteita esiintyy.
"No esimerkiksi kun sanotaan lapsen käyvän suihkussa illalla, mutta sitten illalla sanotaankin, että lapsi menee suihkuun aamulla".
Pyydettiin avaamaan asiaa sen osalta, miten suihkun ajankohta aiheuttaa lapselle välitöntä vaaraa?
"No on tässä muutakin"
Edelleen pyydettiin tarkennusta.
"No nukkumaanmenoajat ja yleinen siisteys"
Kysyttiin nukkumaanmenoajoista, joista kirjauksissa ei löydy normaalia vaihtelua lukuunottamatta yhtään hälyttävää merkintää. Lisäksi pyydettiin tarkennusta yleiseen siisteyteen.
"No onhan lapsella ollut likainen paita ja ruokaa hiuksissa".
Pyydettiin tarkentamaan likaisuutta toistuvuuden osalta ja kysyttiin muiden samaa ikäluokkaa olevien lasten paitojen puhtaudesta ruokailun jälkeen.
"Lastensuojelun näkökulmasta...."

Minulle tulee mieleen Teletapit. Siinä ohjelmassa katsotaan lyhyt ja epämääräinen ohjelmanpätkä, jonka jälkeen huudetaan "Uudestaan! Uudestaan!" ja katsotaan sama epämääräinen ohjelmanpätkä alusta toiseen kertaan. Katsoja ei viisastu uusinnasta yhtään, mutta ilmeisesti ohjelmaan saadaan lisää aikaa tällä tavoin.

Ai niin se aika. Lastensuojelulain 54§ turvaa lapselle yhteydenpidon ja tapaamisoikeudet läheisiinsä sijaishuollon aikana. Tätä oikeutta toteutetaan esimerkkitapauksessamme muutaman tunnin verran viikossa. Lapsen huoltajalle ojennettiin myös nippu asiakirjoja. Vaihtoehtoina annettiin tutustua niihin toisessa huoneessa ennen mielipiteen antamista. Tai ottaa ne mukaan ja tutustua niihin kotona. 
Lapsen tapaaminen, se ainoa mahdollinen sillä viikolla, oli järjestetty alkamaan 1,5 tuntia palaverin aloittamisen jälkeen. 
Joten asiakirjoihin tutustuminen paikan päällä olisi syönyt ajan lapsen tapaamiselta. Kun papereihin tutustuu kotona, on lähes mahdotonta käyttää virheiden oikaisuoikeuttaan. 
Hyvin pelattu sosiaalitoimelta, taas ja jälleen kerran.

Mikäli tunnistat tästä tekstistä oman tarinasi, älä suotta säikähdä. Minä en tunne sinua, enkä tiedä tarinaasi. Kerron vain, kuinka yleistä tällainen lain soveltaminen lastensuojelussa on. 











0 Comments



Leave a Reply.

    Picture

    Elena Uusitalo

    " Emmä riitaa rakenna, mutta en rauhaakaa rukoole"

    Archives

    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.